Taką sałatkę jadłam kiedyś na Słowacji. Podana jako dodatek do smażonego sera z frytkami smakowała wybornie. Jej dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania i fakt, że można ją zrobić „na zapas” i przechowywać w lodówce. Z czasem nie traci na smaku, a można ją przechowywać w lodówce -oczywiście w zamkniętym pojemniku- aż do dwóch tygodni!
 Polecam  do wypróbowania.
 Zwolennicy ostrych smaków mogą zwiększyć ilość octu do 1/3 szklanki.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
 - 2 marchewki
 
zalewa:
- ząbek czosnku
 - 1/4 szklanki octu (ew.1/3)
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 łyżki cukru
 
Sposób wykonania:
- Kapustę szatkujemy
 - Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
 - Kapustę mieszamy z marchewką
 - Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
 - Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką,
 - Mieszamy i ugniatamy łyżką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
 - Najsmaczniejsza na drugi dzień.
 


