Pasztecik drobiowy

 Lubimy pasztety lecz te ze sklepu są bardzo tłuste i tak naprawdę nigdy nie wiadomo co w sobie zawierają. Gdy więc przyjdzie nam ochota na to pyszne smarowidełko, a czasu nie mam zbyt wiele, robię ten  pasztecik drobiowy. Jest szybki i pyszny, a poza tym pozwala na wiele urozmaiceń, przez co tak naprawdę trudno, żeby się znudził. Można nim smarować kanapki, ale nadaje się również do  krojenia  w zgrabne plasterki. Jego dodatkową zaletą jest to,że wykonamy go bez użycia maszynki do mięsa-wystarczy malakser.
Pasztecik drobiowy
skład:

  1. 60 dkg piersi kurczaka
  2. 5 dag boczku wędzonego parzonego (można pominąć)
  3. 2 wątróbki drobiowe
  4. 1 cebula
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 czerstwa kajzerka (namoczyć w mleku)
  7. 2 jajka
  8. przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatałowa, przyprawa do gyrosa

wykonanie:

  • Piersi  oraz boczek pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażać aż lekko zbrązowieje. Dodać na patelnię cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Dodać ulubione  przyprawy –  wymieszać.
  • Dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż sie zetnie.

Pasztecik drobiowyPasztecik drobiowy

  • Poczekać aż chwilę ostygnie.
  • Przełożyć do malaksera. Dodać odcisniętą bułkę i  jajka.
  • Zmiksować na gładko.
  • Doprawić do smaku.
  • Wyłożyć do foremki o długości ok. 20 cm.
  • Piec ok. 40-50 min w 170°C

Pasztecik drobiowy

Do pasztetu można dodać:

  • pokrojone suszone śliwki
  • suszone pomidory
  • drelowane wiśnie
  • owoce żurawiny
  • pieczarki

Wierzch można posypać:

  • majerankiem
  • ostrą papryką
  • ziarnami słonecznika
  • ziarnami dyni

Lub co nam podpowie wyobraźnia 🙂  🙂

Pasztecik drobiowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.