Pleśniak w nowej odsłonie

Pleśniak, skubaniec, strzępiec to obiegowe nazwy popularnego i lubianego ciasta. Zamrożone kruche ciasto starte wprost na formę z dodatkiem powideł lub świeżych owoców i słodkiej bezy znane jest od lat chyba każdemu łasuchowi. Gdy jednak warstwę owocowa zastąpimy masą makową…..otrzymamy nowy smak i to całkiem ciekawy. Wykorzystując gotową masę makową w kilka chwil wyczarujemy pyszne, niebanalne ciacho do popołudniowej kawki 🙂 Spróbujcie bo warto!

Pleśniak w nowej odsłonie

Skład:                                                                                                                  ciasto      /uwaga! proporcja na małą formę/

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
  • 1 łyżka kakao (czubata)

Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części

  1. Jedną wykładamy spód blaszki o wymiarach 23×25  
  2. Drugą    wkładamy do   zamrażarki                                                                            
  3. Do trzeciej dodajemy kakao i zagniatamy, następnie chłodzimy w lodówce

beza

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru

Białka ubijamy z cukrem na bardzo twardą pianę, dodajemy kisiel i krótko miksujemy

ponadto

  • 1/2 puszki masy makowej (450g)
  • cukier puder do posypania

Układ ciasta

  • na ciasto w blaszce wykładamy masę makową-wyrównujemy
  • na masę ścieramy ciasto z kakao
  • wykładamy bezę i równo rozprowadzamy szpatułką
  • ścieramy  jasne ciasto z zamrażarki

Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180°C, studzimy na kratce

 

Pleśniak w nowej odsłoniePleśniak w nowej odsłonie

 

Pleśniak w nowej odsłonie
smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.