Pleśniak, skubaniec, strzępiec to obiegowe nazwy popularnego i lubianego ciasta. Zamrożone kruche ciasto starte wprost na formę z dodatkiem powideł lub świeżych owoców i słodkiej bezy znane jest od lat chyba każdemu łasuchowi. Gdy jednak warstwę owocowa zastąpimy masą makową…..otrzymamy nowy smak i to całkiem ciekawy. Wykorzystując gotową masę makową w kilka chwil wyczarujemy pyszne, niebanalne ciacho do popołudniowej kawki 🙂 Spróbujcie bo warto!
Skład: ciasto /uwaga! proporcja na małą formę/
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
- 1 łyżka kakao (czubata)
Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części
- Jedną wykładamy spód blaszki o wymiarach 23×25
- Drugą wkładamy do zamrażarki
- Do trzeciej dodajemy kakao i zagniatamy, następnie chłodzimy w lodówce
beza
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel cytrynowy bez cukru
Białka ubijamy z cukrem na bardzo twardą pianę, dodajemy kisiel i krótko miksujemy
ponadto
- 1/2 puszki masy makowej (450g)
- cukier puder do posypania
Układ ciasta
- na ciasto w blaszce wykładamy masę makową-wyrównujemy
- na masę ścieramy ciasto z kakao
- wykładamy bezę i równo rozprowadzamy szpatułką
- ścieramy jasne ciasto z zamrażarki
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180°C, studzimy na kratce