Faworki

 Po wczorajszym pączkowym szaleństwie pora na faworki. Karnawał trwa………….

P1090231

Faworki to wyraz zapożyczony z jęz. francuskiego faveur m.in. wąska wstążeczka, tasiemka jedwabna, … cienkie, kruche ciastka w kształcie wstążek, smażone w tłuszczu. Inne nazwy to  chrust, chruściki, także kreple (choć wyraz ten oznacza też pączki).  Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
Tyle Wikipedia, a od siebie dodam, że nie jest łatwo zarobić ciasto na faworki, jest twarde i naprawdę nieźle trzeba się napracować aby rozsypujące się składniki  zamienić w  elastyczną, gładką kulę. Oczywiście możemy się wyręczyć dobrym robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Przepis, który podaję jest ze mną od dzieciństwa-jako, że idealny nigdy nie szukałam innego. Może i wam się spodoba-polecam!

 Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki gęstej  śmietany 18%
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut aby nieco zmiękło.

Nowy folder (3)

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Im ciasto lepiej wybite tym faworki bardziej delikatne i kruche. W tym momencie bardzo wskazana jest pomoc jakiegoś „młodego gniewnego” 🙂 .Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez jakieś pół godzinki.

Schłodzone ciasto rozwałkować radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 15 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

Nowy folder (3)1

Smażyć w gorącym oleju ( o temperaturze 170°C -175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.

Posypać cukrem pudrem.

P1090230

Smacznego :-).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.