Sałatka tortowa jest nie tylko bardzo dobra i szybka w wykonaniu . Oprócz tego jeszcze pięknie się prezentuje. Największy problem przy jej wykonaniu stanowi upieczenie szpinakowego spodu, choć i to idzie bardzo szybko. W czasie gdy ciasto się piecze można przygotować resztę składników. Później wystarczy wystudzić biszkopt, złożyć wszystko w całość i nasz „torcik” gotowy. Szczerze polecam.
Biszkopt szpinakowy na formę 24x24cm:)
- 3 jajka
- 100g świeżego szpinaku
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku ( ja nie dawałam)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 1 serek jogurtowy typu Almette
- 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 1 łyżeczka przyprawy „Kebab-gyros”
- 2 szczypty kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6 łyżek majonezu
- 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
- 100g sera żółtego w kawałku
- 1 duży słoik papryki konserwowej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 duże pęczki szczypiorku
Sposób przygotowania:
Biszkopt szpinakowy
- Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku(jeśli używamy) i przypraw na gładki krem.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy.
- Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170ºC piekarniku ok. 30 minut.
- Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
- Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
- Trzy łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka.
- Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
- Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
- Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.