Genialne ciasto! Wilgotne, aromatyczne, po prostu pyszne Z jego wykonaniem poradzi sobie nawet dziecko. Jedno o czym trzeba pamiętać to dokładne przestrzeganie kolejności dodawania składników. Podobnież ma to duże znaczenie dla efektu końcowego. Nie wiem, czy tak jest naprawdę, ale tym razem wolałam nie ryzykować z inwencja własną i dokładnie odtworzyłam przepis koleżanki.
- 200g mąki pszennej
- 30g kakao ( w tym jedna czubata łyżeczka czarnego kakao, dla głębi koloru i podkręcenia smaku )
- 150g cukru
Podane składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną, następnie dodać:
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 pełną łyżeczkę sody oczyszczonej
Znów dokładnie mieszamy składniki. Do suchych składników wlewamy:
- 200g mleka
- 90g oleju
- 2 jaja
Wszystko dokładnie łączymy rózgą rozcierając ewentualne grudki. Na koniec, gdy składniki są dokładnie połączone dodajemy
- 1 pełną łyżkę octu
Po raz ostatni mieszamy do połączenia.
- Można dodać 1/2 szklanki liofilizowanych owoców ( u mnie truskawki) ale jest to wersja opcjonalna
Formę wykładamy papierem ,wlewamy ciasto i pieczemy w temp.170ºC około 50 minut lub do suchego patyczka .
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy roztopioną czekoladą lub ulubioną polewą.
Przepyszne