Pasta groszkowa z bazylią

Dziś polecam pastę groszkową z bazylią.Jest obłędnie zielona , aromatyczna zdrowa i pyszna. Do wykonania potrzebny jest niewielki blender z pojemnikiem ( mój thermomix  zamiast miksować rozwalił mi składniki po ściankach i ostatecznie przełożyłam je do małego blenderka, który znakomicie poradził sobie ze zrobieniem pasty). Zachęcam do eksperymentowania z przyprawami-jeżeli którejś nie lubicie zmieńcie na inną – ulubioną.
 Skladniki:
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść listków bazylii (8-10)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Groszek wrzucić do wrzącej wody, gotować kilka minut ( do miękkości)
  2. Przelać go zimną wodą, wystudzić.
  3. W kielichu blendera umieścić groszek, czosnek, listki bazylii, posiekaną pietruszkę  uprażone pestki dyni, cebulkę, sok z cytryny i oliwę.
  4. Dokładnie zmiksować na pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać paprykę, kolendrę oraz kmin rzymski. Ponownie zmiksować.

Pasta groszkowa z bazylią

Pasta groszkowa z bazylią

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.