Dziś polecam pastę groszkową z bazylią.Jest obłędnie zielona , aromatyczna zdrowa i pyszna. Do wykonania potrzebny jest niewielki blender z pojemnikiem ( mój thermomix zamiast miksować rozwalił mi składniki po ściankach i ostatecznie przełożyłam je do małego blenderka, który znakomicie poradził sobie ze zrobieniem pasty). Zachęcam do eksperymentowania z przyprawami-jeżeli którejś nie lubicie zmieńcie na inną – ulubioną.
Skladniki:
- 200 g mrożonego groszku
- 1 duży ząbek czosnku
- garść listków bazylii (8-10)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 czerwonej cebulki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
- Groszek wrzucić do wrzącej wody, gotować kilka minut ( do miękkości)
- Przelać go zimną wodą, wystudzić.
- W kielichu blendera umieścić groszek, czosnek, listki bazylii, posiekaną pietruszkę uprażone pestki dyni, cebulkę, sok z cytryny i oliwę.
- Dokładnie zmiksować na pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać paprykę, kolendrę oraz kmin rzymski. Ponownie zmiksować.
Smacznego!