Zgodnie z zapowiedzią dziś rolada szpinakowa z łososiem, czyli coś dla zwolenników wytrawnych smaków. Jest bardzo elegancka i świetnie prezentuje się na stole. Ponadto jest pyszna i zdrowa 🙂
Spróbujcie ! Polecam.
Potrzebne nam będą :
na ciasto
• 1 opakowanie mrożonego szpinaku (250 g)
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka masła
• 4 jajka
na masę serową
• 3 serki Almette śmietankowe lub jogurtowe
• 4 ząbki czosnku
• sok z cytryny
na warstwę rybną • 400 g łososia wędzonego ( w plastrach )
Wykonanie:
- Szpinak rozmrozić, podsmażyć na patelni z masłem i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku . Doprawić solą i pieprzem
- Masę zmiksować,przelać na sitko,odsączyć i wystudzić.
- Przestudzony szpinak przełożyć do miski i wymieszać z żółtkami
- Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć z masą szpinakowo-żółtkową
- Masę szpinakową wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną
papierem do pieczenia i piec 15 min. w 170 ºC - Wyjąć,położyć na kratce papierem do góry, delikatnie go usunąć.
- W miseczce wymieszać serki z przeciśniętymi czterema ząbkami czosnku, doprawić sokiem z cytryny
- Serek rozsmarować na wystudzonym placku szpinakowym
- Na serku poukładać plastry łososia
- Zwinąć roladę
- Całość ściśle zawinąć folią spożywczą
- Umieścić na kilka godzin w lodówce
- Przed podaniem pokroić w plastry
SMACZNEGO !