Lubię wyszukiwać receptury potraw, które później ułatwiają i skracają mi codzienne zajęcia związane z przygotowywaniem posiłków, a do tego są smaczne i chwalone przez domowników. Należy do nich, już trzecia z serii rolad zamieszczonych na blogu, rolada serowa. Jej wykonanie wymaga trochę zachodu, ale za to później przygotowanie pełnowartościowej kanapki do pracy, czy szkoły ogranicza się do jednego ruchu nożem…. i w kanapce ląduje:żółty ser,masło, serek topiony, jajko,szynka, szczypiorek i szpinak.
Wypróbujcie koniecznie !
Składniki:
- 400g sera ( użyłam Goudy )
- 200g serka topionego śmietankowego (lub o dowolnym smaku)
- 50g -100g masła
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 300g szynki konserwowej w plastrach ( może być inna ulubiona wędlina)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- świeże liście szpinaku
- sól,pieprz (do smaku)
Wykonanie:
- W garnku zagotować sporą ilość wody.
- Zdjąć z ognia i włożyć do niej żółty ser zawinięty szczelnie w woreczek do żywności,
- Trzymać ser w wodzie do momentu,aż zrobi się miękki i plastyczny ( potrwa to ok. 30-40 minut.)
- W czasie,gdy ser nabiera plastyczności przygotowac farsz
- Masło utrzeć mikserem na puszystą masę,
- Dodać serki topione i razem utrzeć.
- Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,
- Doprawić solą , pieprzem i delikatnie wymieszać.
5. Żółty ser wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm.
6. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.
7. Na farszu poukładać umyte i osuszone listki szpinaku.
8. Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.
9. Schłodzić w lodówce .( najlepiej całą noc.)
SMACZNEGO!