Bardzo smaczne paszteciki, które możemy zrobić z dowolnym farszem. Może to być mielone mięso, kiszona kapusta z grzybami, pieczarki, czy co tam jeszcze sobie wymyślicie. Ciasto jest delikatne i kruche i zależnie od tego czy lubimy go więcej, czy mniej – rozwałkowujemy grubiej lub cieniej.
Niestety nie zrobiłam zdjecia gotowym pasztecikom. Dodam, gdy będę robić następnym razem.
Skład:
- 4 szklanki mąki ( ok.60 dag)
- 25 dag masła (może być masło roślinne)
- 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 roztrzepane jajko- do posmarowania pasztecików
Mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym tłuszczem. drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki. Szybko wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części.Uformować wałki grubości palca, rozpłaszczyć wałkiem, nakładać farsz, dokładnie zalepiać, odwracać „szwem” do spodu. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ( można posypać makiem, sezamem lub czarnuszką) Pokroić na 5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (200º C). Piec do zrumienienia (ok. 20min)
Farsz mięsny:
- ok.50-70 dag mięsa
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek selera
- kilka pieczarek
- 1 łyżka vegety
Mięso zalać wodą (1,5l) dodać obrane warzywa, pieczarki i przyprawy. Gotować pod przykryciem , aż mięso będzie miękkie. Przestudzić i zmielić w maszynce razem z warzywami. Gdyby farsz okazał się zbyt suchy dodać trochę rosołu. gdyby był zbyt mokry 2-3 łyżki bułki tartej.