Delikatne i aromatyczne,rozpływające się w ustach.Idealne na śniadanie ze szklanką kakao lub do zabrania na rodzinny piknik. Polecam
Składniki (9 sztuk)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 12 g drożdży
Dodatkowo:
- 4,5 łyżeczki bułki tartej ( można pominąć)
- 450 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka ( do posmarowania bułeczek)
Wykonanie:
- Składniki umieścić w misie miksera i wyrobić . Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.
- Wyrobić ciasto hakiem do ciasta drożdżowego,robić to odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części.
- Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.
- Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 – 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
- Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę praktycznie do samej blaszki.
- We wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki.
- Bułeczki posmarować jajkiem (tylko ciasto) i posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 17-20 minut lub dłużej, do zarumienienia.
- Wystudzić na kratce.
Kruszonka (ja zużyłam 1/2 kruszonki, resztę zamroziłam w woreczku do następnego wypieku)
- 75 g mąki pszennej ( ok. 1/2 szklanki)
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 60 g roztopionego masła (jeśli lubimy można wymienić łyżkę masła na masło orzechowe)
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić palcami palcami.