Kruche pierożki z kapustą i grzybami to moja propozycja na stół wigilijny. Pierożki są szybkie do wykonania i bardzo smaczne 🙂 Ciasto za sprawą dodanego smalcu jest kruchuteńkie, wręcz rozpływa się w ustach. Pierożki można mrozić a tuż przed podaniem wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika ( odradzam mikrofalę, która oczywiście rozmrozi i podgrzeje pierożki ale nie przywróci im kruchości). Polecam ! Moje już czekają na Wigilię w zamrażarce
- 3 szkl. mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 100 g smalcu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 1 roztrzepane jajo – do posmarowania
- kminek lub czarnuszka do posypania
Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodać olej . Uformowane w kulę ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 2 godz.
- 20 g suszonych grzybów
- 450 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
Grzyby zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na kilka godzin ( może być na noc). Ugotować je w wodzie, w której się moczyły.Następnie grzyby pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i drobno pokroić . Podsmażyć ją krótko na oleju. Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby razem z wodą w której się gotowały . Całość przykryć i gotować do miękkości. Gdy zmięknie zdjąć z ognia i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulką. Przesmażyć chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Wykonanie pierożków:
Ciasto rozwałkować na grubość ok .3mm. Wycinać kółka o średnicy 10 cm, nakładać łyżeczką farsz i sklejać pierogi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temp 190ºC na złoto.
Podawać z barszczem czerwonym.
Smacznego 🙂