Delikatne, mięciuteńkie i pyszne. Szczególnie polecam dla dzieci, z pewnością im zasmakują. Świetna alternatywa dla pospolitych piersi panierowanych, czy wszechobecnych dewolajów. Wypróbujcie!
- Podwójna pierś z kurczaka ( ok. 60 dag)
- 1 sucha bułka kajzerka
- 1 średnia cebula
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstego majonezu ( u mnie „Kielecki”)
- sól, przyprawa do kurczaka, pieprz
- bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
- Bułkę namoczyć w mleku
- Filety zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą bułeczką i lekko podsmażoną cebulą.
- Jaja ugotować, wystudzić i pokroić w kosteczkę.
- Do zmielonego mięsa z cebulą i bułką dodać, przeciśnięty czosnek, majonez, przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
- Następnie dodać pokrojone jaja, delikatnie wymieszać
- Formować niewielkie kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.