Do przygotowania domowego bigosu dojrzałam całkiem niedawno. Wcześniej była to specjalność mojej mamy, a obserwując ogrom pracy przy jego gotowaniu stwierdziłam, że to absolutnie nie dla mnie. Gdy jednak usłyszałam od znajomej, że bigos robi w szybkowarze i zajmuje jej to około dwóch godzin postanowiłam spróbować. I….bingo, to był strzał w dziesiątkę. Dzięki szybkowarowi do naszego menu weszło nowe pyszne danie. Zachęcam do wypróbowania.
Podane proporcje dostosowane są do szybkowaru o pojemności 6 litrów.
Skład:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg kapusty białej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg mięsa (łopatka, karczek, pręga wołowa )
- 1/2 kg kiełbasy
- 20 dag boczku wędzonego
- garść grzybów suszonych
- 5-6 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- 3/4 litra wody
- pieprz naturalny-mielony
Wykonanie:
- Suszone grzyby namoczyć w wodzie (3/4 litra).
- Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia
- Białą kapustę poszatkować.
- Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek w niteczki.
- Kapustę kiszoną przepłukać ( tylko gdyby była zbyt kwaśna).
- W dużej misce wymieszać obie kapusty, cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy
- Grzyby odcedzić ( wodę zachować)i drobno posiekać.
- Wodę z moczenia grzybów podgrzać, rozpuścić w niej kostkę rosołową i koncentrat.
Układać w szybkowarze warstwami
Dokładnie ubić i zamknąć szybkowar. Podgrzewać na dużym płomieniu aż szybkowar się zamknie.
Zmniejszyć płomień do minimum i podgrzewać 30 min.
Po tym czasie gaz wyłączyć a szybkowar pozostawić, aż sam się otworzy.
Po otwarciu bigos wymieszać drewnianą łyżką. Sprawdzić miękkość kapusty (u mnie jest odpowiednia).
Jeśli byłaby zbyt twarda włączyć gaz jeszcze na 10 min.
Pozostawić zamknięty szybkowar na ok.10 godzin ( najlepiej na noc).
Po tym czasie naczynie otworzyć doprowadzić do wrzenia .
Przygotować zasmażkę* (czubatą łyżkę mąki przesmażyć na 2 łyżkach oleju ) i połączyć z bigosem.
Smacznego !
*zasmażkę można pominąć
Zacny przepis. Wiele razy już robiłem.
Bigosik wszystkim smakuje.
Super przepis. Już kolejny raz robię z Pani przepisu. Dziękuję za pomysł .
Mam pytanie. Czy pozostawić zamknięty szybkowar na ok.10 godzin ( najlepiej na noc) tylko jeśli kapusta była zbyt twarda i ponownie gotowalśmy 10 min?
Zamknięty szybkowar pozostawiamy, aby bigos spokojnie sobie doszedł bez wzglądu na to, czy dogotowywaliśmy, czy nie.
Pyszny bigosik.
Od 06.15 ,od przygotowania wszystkiego,do 08.30…
Jedzony,z dokładną.
POZDR
Z podwójną dokładką…
Kupiłem coś około 5 lat temu szybkowar, to był pierwszy przepis jaki użyłem. Do tej pory gotowalem ten bigos z 15 razy i zawsze to poezja smaku. W zasadzie ten garczek używam tylko do tego. Dzięki
Bardzo się cieszę, że korzystasz z mojego przepisu, ale szybkowar jest nieoceniony również do innych dań:)
Zupy są genialne z szybkowaru. Polecam
Hej czy można pominąć biała kapuste
Trudno mi powiedzieć, bo nigdy nie robiłam bigosu bez białej kapusty….
Robiłem bigos według przepisu mojej mamy ale Twoim sposobem i nawet mama powiedziała, że wyszedł lepszy niż jej. Dzięki za podsunięcie pomysłu z szybkowarem i układaniem warstwami. Mega szybko i co najważniejsze nie trzeba stać nad garem i mieszać.
Bardzo się cieszę, że sposób Ci się spodobał 🙂
Ja dodaję jeszcze czerwone wino. Alkohol odparuje, a smak jest lepszy. Warto poczytać, ja kiedyś to robiono. To była potrawa na całą zimę. Gar trzymano na dworze. Zjadano ileś po rozmrożeniu i zagrzano całość. W miarę ubytku dodawano składniki do całości. I tak całą zimę. Bigos zawierał też dużo dziczyzny. A wszystkie w/w zabiegi dlatego, że nie było lodówek.
Robię dziś drugi raz z tego przepisu, bigos – palce lizać dziękuję, i życzę spokojnych ,zdrowych świąt Bożego Narodzenia
Dziękuję za miły komentarz, również życzę zdrowych Świąt i wielu wspaniałych odkryć kulinarnych w Nowym Roku .
Od kilku lat wracam do tego przepisu. Najszybszy i bardzo smaczny. Pomijam tylko kostkę rosołowa. W zamian solę wodę solą kłodawską. Bigos pyszny!
Robiłem już kilka razy tak jak w opisie tylko dodaję więcej kapusty i ciągle mi się przypala na dnie. Co robię nie tak?
Jeżeli zachowana jest podana w przepisie ilośc płynu, oraz zaraz po zamknięciu szybkowaru moc płomienia zmniejszona jest do minimum to nie powinien się przypalić. Może proszę spróbować na najmniejszym palniku?
Przepis świetny, bigos przesmaczny , pani Iko jest pani mistrzynią. Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo 🙂 Cieszę się,że bigos smakował 🙂
Napisałem tu komentarz 5 grudnia po przygotowaniu bigosu wg przepisu Pani Iki. Przepis chwaliłem, bo na to zasługuje. Ma jednak jedną sporą wadę. Otóż robiłem ten bigos z myślą o świętach i zamrożeniu. I co? Robiłem już dwa razy i nie mam co zamrozić! Jest za smaczny! Będę musiał robić kolejny raz! Dodam jeszcze, że nie mieszkałem kapust, lecz na warstwie kiszonej położyłem 1/2 mięsa, które pokroiłem po ugotowaniu, a cebule, jak tu było w komentarzu, smażę razem z mięsem. I ten kminek i rozmaryn oraz jałowiec i papryka. A szczypta imbiru? Ja lubię! Pozdrawiam
Ten przepis jest naprawde swietny! Bigos oblędny! I jak szybko! Niesamowite. Nastawilam na 40min i mozna powiedziec ze ciut za dlugo 😉
Super:) Bardzo się cieszę,że smakował. A długość gotowania to trochę zależy od kapusty- czasem jest twardsza, a czasem miększa.
Zrobiłam bigos z przepisu tylko przypalił mi się na dnie
Ale dobry
Mega jest ten przepis, ja dodałem normalnych śliwek, i w moim szybkowarze 50 minut żeby było mięciutkie wszystko, jestem zaskoczony że bigos w niecałą godzinę można mieć. ja nigdy kapusty nie płucze, wole kwaśniejszy bigos, choć czasami kapucha potrafi być mega kwaśna, szkoda że tutaj fotki nie można dodawać
Cieszę się,że zasmakował. Oczywiście wypróbuję z dodatkiem wina, podejrzewam,że dodaje bigosikowi charakteru 😉 😉
Z szybkowarem nie rozstaje się od …. nie pamiętam:). Jest to dozgonny przyjaciel mojej kuchni. Proponuję spróbować dodać małą szklankę mocno wytrawnego wina. Zamiast powideł dodaję suszone śliwki. Dla mnie niebo w gębie. Pozdrawiam.
Dołączam się do podziękowań i pochwał. Bigos bardzo smaczny. Też dodaję majeranku, kminku, jałowca, obie papryki i np. dzisiaj gałązkę rozmarynu.
Do rozwagi: nie zawsze koncentrat jest potrzebny.
Co, moim zdaniem, w tym najważniejsze? Uważam, że w tym, by układać wszystko warstwami. I te 30 minut bezcenne . Dziękuję bardzo!
bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Muszę kiedyś spróbować bez koncentratu, ciekawa jestem jak smakuje:)
Jak robiłem pierwszy raz to wyszedł super lecz jak na mój gust lekko za kwaśny .więc zamieniłam proporcje kapusty białej i kiszonej . Niebo w gębie. Teraz jestem domowym bigosomanem .
Jeśli chodzi o kwaśność to każda kapusta kiszona jest inna.Ja zawsze próbuję i przepłukuję w razie potrzeby 😉
Bigosu nigdy nie robiłam bo był dla mnie zbyt czasochłonny(stanie i mieszanie 4 dni przy kuchni to nie dla mnie)Ale znalazłam ratujący ŚWIĘTA Twój przepis kochana i wczoraj robiłam pierwszy raz ogłosił I….
wyszedł R E W E L A C Y J N Y !!!!!
Dziękuję i pozdrawiam.
Super,że wyszedł 🙂 Mam nadzieję, że na stałe wejdzie do menu 😉 😉
Bigos zrobiony wg przepisu wyszedł REWELACYJNY! wielkie DZIĘKUJĘ za przepis 🙂 Tylko lekko zmodyfikowałem, czyli o 1 łyżkę koncentratu pomidorowego więcej, 1 łyżkę powideł śliwkowych więcej, 250g kiełbasy mniej. W przyszłości nie będę też szatkował grzybów, będzie je łatwiej odseparować, dla osób które grzybów nie mogą konsumować.
Bardzo się cieszę,że smakował:) Jesli zaś chodzi o modyfikacje to zawsze są bardzo wskazane 🙂 W ten sposób powstają przepisy idealne 🙂
Bigos zrobiony wg przepisu wyszedł REWELACYJNY! wielkie DZIĘKUJĘ za przepis 🙂 Tylko lekko zmodyfikowałem, czyli o 1 łyżkę koncentratu pomidorowego więcej, 1 łyżkę powideł śliwkowych więcej, 250g kiełbasy mniej. W przyszłości nie będę też szatkował grzybów, będzie je łatwiej odseparować, dla osób które grzybów nie mogą konsumować.
Moja pierwsza potrawa w szybkowarze , drugi bigos w życiu. Pierwszy zjarany .Bałem się że i ten bez mieszania podzieli los pierwszego Teściowej bigos przy tym wysiada , taką opinię wydała jej córeczka, jak się dowie nie będzie szczęśliwa. Polecam
Robiłam pierwszy raz bigos w szybkowarze i wyszło ekstra oczywiście bez grzybów ze względu na dziecko. Pozdrawiam
Bigosik przepyszny! A szybkowar cudowna sprawa!
Dobry przepis, bigos palce lizać. Pozdrawiam.
Hej. mam takie zapytanie czy do szybkowaru można włożyć już ugotowaną kapustę, bo zaczęłam robić tradycyjną metodą ale jednak nie chce mi się stać przy garnku i co trochę mięszać.
Zdecydowanie nie.Już miękka kapusta w szybkowarze zupełnie się rozgotuje 🙁 Może zrób z tej ugotowanej kapusty jakieś krokiety, czy farsz do pierogów, a bigos zacznij w szybkowarze od początku zgodnie z przepisem
No i po bólu. Bigos wyszedł wspaniale. Jako, że nie miałem śliwek suszonych to wrzuciłem 5 śliwek w spirytusie. Efekt smakowy bardzo dobry. Wędzone żeberka z dzika i podsmażone wcześniej salami z jelenia dało dodatkowo posmak lasu. Byłbym zapomniał! Na wszystko posypałem słodkiej papryki i też nie zaszkodziło. Pozdrawiam wszystkie kucharki i kucharzy oraz autorkę bloga!
A jestem w trakcie przygotowywania. Czekam tylko jak rozmrozi mi się mięso z dzika. Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam-Radek
Jestem bardzo ciekawa efektu,nigdy nie jadłam bigosu z dziczyzną ;)Pozdrawiam 🙂
Super przepis, w weekend zrobię
Ugotowalam bigos dokladnie wedlug wytycznych, dodam ze jest to moje pierwsze danie w szybkowarze, zakupilismy go w poniedzialek. Musze przyznac, ze bigos jest rewelacyjny, dziekuje za super przepis 🙂 pozdrawiam Magda
Ciesze się,że smakowało 🙂 również pozdrawiam 🙂
Też zrobiłem 🙂 lekka modyfikacja bo jestem na diecie i dałem kiełbaskę drobiową, wołowinę. Ale niebo w gębie. Nadmiar zamroziłem i po ok. 2 tygodniach jadłem po rozmrożeniu, jeszcze lepszy ! 🙂
Dzięki 🙂
Od kilku lat wracam do tego przepisu. Najszybszy i bardzo smaczny. Pomijam tylko kostkę rosołowa. W zamian solę wodę solą kłodawską. Bigos pyszny!
Dzięki za przepis. Zamiast grzybów dałam pieczarki pokrojone w kostkę i podsmażone (nie dusiłam ich). Wrzuciłam wszystko, zamieszałam, przyprawiłam dodatkowo majerankiem, papryką ostrą, wrzuciłam łyżeczkę kminku i 30 minut w szybkowarze. Pycha!
(Mam 2 dzień szybkowar, świetny garnek!)
Zrobiłam wg tego przepisu bigos! Wyszedł super, a to mój pierwszy 🙂 trochę zmodyfikowałam tylko. Cebule smażyłam razem z mięsem. Grzyby miałam mrożone prawdziwki, które bardzo drobno posiekałam. Dodałam trochę więcej przecieru, przyprawę do bigosu, trochę majeranku, jalowca 2 ziarenka, pieprz ziolowy 🙂 i u mnie 40 minut w szybkowarze 🙂 ukladalam wszystko tak jak tutaj 🙂
Bardzo się cieszę,że smakował 🙂 Koniecznie muszę wypróbować jak smakuje z jałowcem 🙂 Nigdy nie robiłam z prawdziwymi grzybami…pewnie dodają cudownego aromatu 🙂 Dziękuję za komentarz i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 😉