Aksamitny sernik z frużeliną truskawkową

 

P1080658

Po świątecznych nowościach proponuję klasyczny, aksamitny sernik z mojego ulubionego, wielokrotnie sprawdzonego przepisu. Żeby nie było nudno polewę czekoladową zastąpiłam frużeliną z mrożonych truskawek. Serniczek wyszedł wspaniale i znikał tak szybko, że o mały włos nie zrobiłabym zdjęć aby się nim pochwalić 🙂

Aksamitny sernik z frużeliną truskawkową

Składniki:

  • 2 paczki herbatników na spód sernika (około 150g)
  • 1 kg sera twarogowego mielonego (używam „Mój ulubiony”lub „Włoszczowa” w wiaderku
  • 1 pudełko serka ricotta lub mascarpone (250g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka margaryny (250g)
  • 7 jaj
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat cytrynowy

Wykonanie:

  1. Tłuszcz rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Żółtka ubić z cukrem.
  4. Do masy żółtkowej dodać płynny tłuszcz , twaróg , mascarpone i aromat.
  5. Z białek ubić sztywną pianę
  6. Połączyć z masą serową.
  7. Blachę o wymiarach 22×30 (wymiary dna) wyłożyć papierem do pieczenia
  8. Ułożyć herbatniki
  9. Wyłożyć masę serową
  10. Piec ok 50-60min w temperaturze 160 stopni C
  11. Po tym czasie wyłączyć temperaturę i włączyć termoobieg na ok. 10min.
  12. Sernik odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Aksamitny sernik z frużeliną truskawkową

Frużelina truskawkowa:

Możemy kupić gotową w puszce ale według mnie wiele smaczniejsza jest zrobiona w domu. Zajmie nam to dosłownie 5 minut.

  • 30 dag truskawek (teraz oczywiście mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny namoczone w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimniej wody.

Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, dodać cukier i ogrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Można delikatnie rozdrobnić zagotowane owoce blenderem, ale nie jest to konieczne. Do gotującej masy dodać rozmieszaną w wodzie mąkę, gotować jeszcze przez moment  i odstawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać- już nie gotować. Wystudzona frużelina jest gotowa do dalszego użytku gdy ma konsystencję żelu. Można ją wówczas wyłożyć na sernik.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.