Sernik na cieście pomarańczowym z pianką

Aromatyczne, pomarańczowe ciasto, kremowy sernik i obłędna pianka Speculoos  Jednym słowem idealne ciasto na święta.

Użyłam tortownicy o średnicy 23cm

Ciasto

  • 125 g pomarańczy
  • 2 jajka
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 70 g oleju
  • 115 g mąki tortowej
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g startej marchewki

Wykonanie

  1. Z pomarańczy (wcześniej  solidnie wyszorowanej) odciąć górę i dół, pokroić na mniejsze kawałki (razem ze skórką) i zmiksować blenderem na puree.
  2. Zmiksowaną pomarańczę przełożyć do misy miksera, dodać jajka oraz cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut.
  3. Po tym czasie, cały czas miksując, wlać cienkim strumieniem olej.
  4. W osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki i stopniowo dodawać do masy jajecznej (na niskich obrotach)
  5. Kiedy składniki się połączą dodać marchewkę i wymieszać szpatułką.
  6. Przełożyć do tortownicy .
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok 45min (opcja góra -dół)
  8. Odstawić do wystudzenia. (można upiec ciasto dzień wcześniej)

.Masa serowa

  • 350 g twarogu sernikowego (dałam „Mój ulubiony”)
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 100 g słodkiej śmietanki 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego -waniliowego
  1. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i miksować tylko do chwili połączenia się składników – ok. 30 sekund.
  2. Gotową masę serową przelać na ciasto pomarańczowe i wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika.
  3. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec kolejne 80 minut. (do momentu, aż środek sernika będzie ścięty i suchy)
  4. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego wystygnięcia,
  5. Zimny sernik przełożyć do wysokiego rantu cukierniczego (ok.15 cm).

Pianka Speculoos 

  • 100 g kremu  Speculoos
  • 150 ml mleka
  • 350 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wrzątku
  1. Krem zalać gorącym mlekiem i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej masy,
  2. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
  3. Śmietankę połączyć z cukrem i ubić
  4. Cały czas miksując wlać masę z kremu ciasteczkowego.
  5. Miksować do chwili połączenia się składników (kilka sekund), a następnie powstałą piankę natychmiast przelać na sernik
  6. Gotowy sernik wstawić do lodówki na całą noc.

Po schłodzeniu sernik możecie obłożyć ciasteczkami Speculoos.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *