Aromatyczne, pomarańczowe ciasto, kremowy sernik i obłędna pianka Speculoos Jednym słowem idealne ciasto na święta.
Użyłam tortownicy o średnicy 23cm
Ciasto
- 125 g pomarańczy
- 2 jajka
- 90 g cukru trzcinowego
- 70 g oleju
- 115 g mąki tortowej
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 15 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g startej marchewki
Wykonanie
- Z pomarańczy (wcześniej solidnie wyszorowanej) odciąć górę i dół, pokroić na mniejsze kawałki (razem ze skórką) i zmiksować blenderem na puree.
- Zmiksowaną pomarańczę przełożyć do misy miksera, dodać jajka oraz cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut.
- Po tym czasie, cały czas miksując, wlać cienkim strumieniem olej.
- W osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki i stopniowo dodawać do masy jajecznej (na niskich obrotach)
- Kiedy składniki się połączą dodać marchewkę i wymieszać szpatułką.
- Przełożyć do tortownicy .
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok 45min (opcja góra -dół)
- Odstawić do wystudzenia. (można upiec ciasto dzień wcześniej)
.Masa serowa
- 350 g twarogu sernikowego (dałam „Mój ulubiony”)
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 100 g słodkiej śmietanki 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku budyniowego -waniliowego
- Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i miksować tylko do chwili połączenia się składników – ok. 30 sekund.
- Gotową masę serową przelać na ciasto pomarańczowe i wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika.
- Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec kolejne 80 minut. (do momentu, aż środek sernika będzie ścięty i suchy)
- Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego wystygnięcia,
- Zimny sernik przełożyć do wysokiego rantu cukierniczego (ok.15 cm).
Pianka Speculoos
- 100 g kremu Speculoos
- 150 ml mleka
- 350 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wrzątku
- Krem zalać gorącym mlekiem i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej masy,
- Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
- Śmietankę połączyć z cukrem i ubić
- Cały czas miksując wlać masę z kremu ciasteczkowego.
- Miksować do chwili połączenia się składników (kilka sekund), a następnie powstałą piankę natychmiast przelać na sernik
- Gotowy sernik wstawić do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu sernik możecie obłożyć ciasteczkami Speculoos.
Smacznego!