Hamburger XXL z tortownicy to pomysł na super kolację dla całej rodziny. Proste ciasto drożdżowe, mięso mielone, keczup, musztarda, kilka ogórków konserwowych,
żółty ser….i już nie będziecie chcieli kupowanych Fast foodów
Ciasto
- 250 ml wody
- 12g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- 3 łyżeczki sezamu do posypania
Farsz
- 400 g mięsa mielonego (łopatka, szynka lub indyk)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku ( można pominąć)
- 4 ogórki konserwowe
- 150g sera żółtego( może być mniej)
- przyprawy
- musztarda
- keczup
Przygotowanie
Ciasto
- Wodę, drożdże i cukier umieścić w miseczce. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Dodać mąkę, sól, olej, cukier jajko i zagnieść ciasto.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 1h.
Farsz
- Mięso mocno podsmażyć, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek chwilę poddusić. Doprawić ( pieprzem, solą, curry, papryką).
- Tortownicę 30–32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- 3/4 ciasta rozwałkować tak żeby zakryć dno i boki tortownicy z lekkim naddatkiem. Posmarować keczupem
- Przygotowany farsz mięsny wyłożyć równomiernie na ciasto, posmarować musztardą położyć pokrojone w kostkę ogórki i plasterki sera żółtego.
- Przykryć resztą ciasta nakładając na nie zostawione naddatki
- Posmarować żółtkiem, posypać sezamem.
- Piec z termoobiegiem 20-30 min w 180°C.