Dziś pyszna domowa granola dla smakoszy kawy.Banalnie proste przygotowanie oraz płynność składników (dajemy co lubimy) spowoduje, że zaraz ją zrobicie. Polecam!
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan (najlepszy będzie z mocno nakrapianą skórką)
- 2 czubate łyżki miodu
- 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku ( musi być sypka, granulowaną należy rozetrzeć)
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki dowolnych pestek -u mnie dynia, słonecznik, sezam,
- 1/3 szklanki chipsów bananowych
- 1 szklanka ziaren ekspandowanych-u mnie pszenica i gryka ( można spokojnie pominąć)
- 1/2 szklanki pokruszonej czekolady – u mnie czekoladowe zające wielkanocneopcjonalnie
Wykonanie:
- Banana miksujemy z miodem i kawą.
- Dodajemy płatki i pestki, mieszamy- jeśli masa będzie zbyt mokra, dosypujemy jeszcze troszkę płatków owsianych i ponownie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy granolę w jednej warstwie.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy przez około 30-40 minut lub do momentu, kiedy będzie sucha.
- W trakcie pieczenia należy co jakiś czas mieszać zawartość blachy ( np. co 10 minut)
- Upieczoną granolę studzimy w otwartym piekarniku.
- Następnie granolą mieszamy z pokruszonymi chipsami i ziarnami ekspandowanymi .
- Przesypujemy do słoika.
- Do granoli można dodać także kawałki posiekanej gorzkiej czekolady.
Granolę podajemy z dodatkiem mleka lub jogurtu.