Batoniki z amarantusem to świetna alternatywa dla „sklepowych ” batonów musli.
Są niezwykle proste w wykonaniu i podatne na wszelakie innowacje. Jeśli chodzi o użyte przeze mnie składniki, to jest to tylko propozycja. Możemy zmieniać je według własnych upodobań- pełna dowolność. Ważne,żeby użyć amarantusa I w tym momencie warto uświadomić sobie,że jego zapach niestety nie powala .
Po co go więc użyć???
Już wyjaśniam
- Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był, obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli, podstawową rośliną uprawną Inków i Azteków.
- Bywa nazywany zbożem XXI wieku ponieważ jego nasiona pod względem niektórych składników odżywczych przewyższają pszenicę.
- Cechuje go wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka.
- Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca.
- Reguluje biosyntezę cholesterolu co stwarza nowe perspektywy zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczenia.
- Zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu co sprawia, iż może być cennym składnikiem diety kobiet ciężarnych oraz osób z chorobami układu nerwowego i kostnego.
- Nie zawiera glutenu.
- Opóźnia procesy starzenia się organizmu.
- Zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane.
- Jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, E i C.
No to robimy!
Składniki:
- 80g mąki razowej lub graham
- 1/2 łyżeczki sody
- 100g amarantusa popping
- 100g pestek słonecznika*
- 50g orzeszków ziemnych*
- 50g orzechów włoskich*
- 50g suszonej żurawiny*
- 50g migdałów w słupkach*
- 50g płatków owsianych
- 80g roztopionego masła
- 3 łyżki ziaren sezamu*
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g jasnego syropu z agawy (może być miód lub syrop ryżowy)
- 1 duże białko
- szczypta soli
*można dowolnie modyfikowaćWykonanie
- Piec nagrzać do 170º C.
- W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki.
- Do rozpuszczonego masła dodać syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i wymieszać.
- Wlać do sypkich składników i dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać białko i także wymieszać.
- Formę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nałożyć masę na batoniki, dokładnie ugnieść i wyrównać powierzchnię. ( warto tu użyć siły, gdyż jeżeli nie ugnieciemy masy dokładnie batoniki po upieczeniu będą się kruszyć)
- Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut aż do lekkiego przyrumienienia.
- Pozostawić w foremce do przestudzenia po czym kroić w dowolne kawałki.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Smacznego 🙂