Dziś kruchutka, rozpływająca się w ustach tarta z pachnącymi lasem jagodami i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady… Ciasto jest przepyszne i nie wiem, czy to dobrze, czy źle, ale na jednym kawałku poprzestać się nie da.
kruche ciasto:
- 130 g schłodzonego masła,
- 35 ml zimnego mleka,
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Do mąki dodać masło, posiekać szybko nożem, dodać żółtko, cukier, sól, mleko i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki
Formę na tartę lub formę ceramiczną o średnicy 30cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220ºC wstawić ciasto i piec ok 25-30min . ( Po 10-ciu minutach zmniejszyć temp. do 200ºC i kontrolować stopień zrumienienia.) Upieczoną tartę wystudzić.
krem :
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 125 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 4 łyżki adwokata
- 100 g białej czekolady, ( rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać adwokat, wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać krótko szpatułką.
dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki ( mocno schłodzonej)
- fix do śmietany ( lub 2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki mleka)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 500 g jagód
- kilka pokruszonych bez
Zimny spód do tarty posypać częścią przygotowanych jagód, wyłożyć krem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce 2-3 godziny
Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno z fiksem i cukrem pudrem ( ewentualnie dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku i ostudzoną ). Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać pozostałe jagody. Na jagody pokruszyć bezy.( ilość dowolna zależna od upodobań smakowych )
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).