Placek do barszczu

 Dziś mam dla Was placek na cieście półkruchym, z farszem mięsno-pieczarkowym i dużą ilością gotowanych jajek. Stanowi znakomity zamiennik do pasztecików. Ciekawym dodatkiem jest w nim zupa ogonowa, która sprawia, że ciasto jest koloru pomarańczowego. Smakuje doskonale.
Placek ten idealnie pasuje (jak sama nazwa wskazuje) do czystego barszczu. 

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  •  5 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 zupa ogonowa (proszek)
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zupą ogonową w proszku.
  2. Następnie posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto.
  3. Podzielić na dwie części – jedna minimalnie większa od drugiej.
  4. Tę większą rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki (23×33 cm).
  5. Nakłuć widelcem i podpiec przez około 15 minut w temp. 180ºC. 

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki ( ew. łopatki lub karczku)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 całe jajko
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  1 kostka rosołowa
  1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostkę rosołową i smażyć do momentu, aż cały płyn odparuje. Przestudzić.
  2. Do surowego mięsa mielonego dodać usmażone pieczarki z cebulą, jajko, bułkę tartą i ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach.
  3. Całość dobrze wyrobić.

Placek do barszczu

Wykonanie:

  1. Na gorące ciasto wyłożyć farsz mięsno-pieczarkowo-jajeczny, wyrównać i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  2. Ponownie nakłuć widelcem i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180ºC
  3. Placek podawać na ciepło – od razu po upieczeniu lub na drugi dzień po odgrzaniu.

Wskazówki:

  • Ciasto najlepiej wałkować na macie silikonowej i razem z nią przenosić do blaszki odwracając „do góry nogami”.  Polecam ten sposób, ponieważ ciasto jest raczej mało elastyczne i może się rwać.

Placek do barszczu

  • W czasie pieczenia na powierzchni placka mogą pojawić się mokre plamy (soki z farszu), to nie problem, płyny wsiąkną w ciasto.
  • Placek można upiec wcześniej i po wystudzeniu zamrozić. 

Placek do barszczu

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *