Dziś mam dla Was placek na cieście półkruchym, z farszem mięsno-pieczarkowym i dużą ilością gotowanych jajek. Stanowi znakomity zamiennik do pasztecików. Ciekawym dodatkiem jest w nim zupa ogonowa, która sprawia, że ciasto jest koloru pomarańczowego. Smakuje doskonale.
Placek ten idealnie pasuje (jak sama nazwa wskazuje) do czystego barszczu.
Ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 zupa ogonowa (proszek)
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zupą ogonową w proszku.
- Następnie posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto.
- Podzielić na dwie części – jedna minimalnie większa od drugiej.
- Tę większą rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki (23×33 cm).
- Nakłuć widelcem i podpiec przez około 15 minut w temp. 180ºC.
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego z szynki ( ew. łopatki lub karczku)
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 całe jajko
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 kostka rosołowa
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostkę rosołową i smażyć do momentu, aż cały płyn odparuje. Przestudzić.
- Do surowego mięsa mielonego dodać usmażone pieczarki z cebulą, jajko, bułkę tartą i ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach.
- Całość dobrze wyrobić.
Wykonanie:
- Na gorące ciasto wyłożyć farsz mięsno-pieczarkowo-jajeczny, wyrównać i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
- Ponownie nakłuć widelcem i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180ºC
- Placek podawać na ciepło – od razu po upieczeniu lub na drugi dzień po odgrzaniu.
Wskazówki:
- Ciasto najlepiej wałkować na macie silikonowej i razem z nią przenosić do blaszki odwracając „do góry nogami”. Polecam ten sposób, ponieważ ciasto jest raczej mało elastyczne i może się rwać.
- W czasie pieczenia na powierzchni placka mogą pojawić się mokre plamy (soki z farszu), to nie problem, płyny wsiąkną w ciasto.
- Placek można upiec wcześniej i po wystudzeniu zamrozić.
Smacznego