Mięciutki, aromatyczny, przepyszny. Jedyne co musicie mieć do jego wykonania to melasa ( do kupienia na stoiskach ze zdrowa żywnością). Szybki do zrobienia, prosty i bezproblemowy. Polecam.
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g miodu
- 200 g płynnej melasy
- 90 g ciemnego cukru
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżki ciepłej wody
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- 300 g mąki pszennej
Wykonanie:
- Masło, miód, melasę, cukier i przyprawy umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Lekko przestudzić, ( mieszanka ma być ciepła ale nie gorąca)
- Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia się składników.
- Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać do niej ciasto.
- Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.
Smacznego