Torcik korzenny świetnie się sprawdzi nie tylko w czasie świąt. Korzenno-śliwkowe smaki zawsze doskonale wpasowują się w zimowa aurę. Mamy tu więc wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem powideł śliwkowych oraz majonezu, cynamonowy krem, śliwki i pyszne powidła śliwkowe. Palce lizać
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 6 dużych jajek
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 170 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
- 40 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g (4 łyżki) powideł śliwkowych korzennych
- 80 g (4 łyżki) majonezu
krem cynamonowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki (30 %)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
śliwki:
- 300 g śliwek – świeżych lub mrożonych
- około 50 g (1/4 szklanki) cukru ( do smaku)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietany kremówki (30 %)
dodatkowo:
- około 300 g powideł śliwkowych korzennych ( miałam firmy Stovit)
- ciasteczka do dekoracji
- cukier puder lub zblendowane na pył wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
Ciasto czekoladowe
- Jajka zmiksować z cukrem aż będą białe, puszyste i bardzo gęste.
- W tym czasie wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
- Do jajek dodać ok. ⅓ mąki z dodatkami i zmiksować na niskich obrotach.
- Dodać 4 łyżki powideł, krótko zmiksować i połączyć z kolejną porcją mąki.
- Na koniec dodać majonez i resztę mąki – zmiksować tylko do połączenia składników.
- Przelać ciasto do dwóch tortownic o Ø22 cm i piec w 180ºC przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudzić, a następnie przekroić każdy biszkopt na dwa blaty.
śliwki:
- Przełożyć śliwki do rondelka, dodać cukier oraz przyprawę do piernika.
- Gotować, aż śliwki zaczną się delikatnie rozpadać, a większość soku odparuje
- Ostudzić
krem cynamonowy:
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w tym celu należy zagotować szklankę wody w garnuszku, postawić na nim miskę żaroodporną lub metalową tak, aby nie dotykała wody, umieścić w misce pokruszoną czekoladę i mieszać do czasu, aż się rozpuści pod wpływem parującej wody)
- Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego przestudzenia..
- Serek mascarpone zmiksować krótko z łyżeczką cynamonu – dodać rozpuszczoną czekoladę i krótko lecz energicznie zmiksować.
- Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksować aż będzie mocno sztywna.
- Dodać po łyżce serek mascarpone z czekoladą i miksować do połączenia składników.
- Jeżeli krem wydaje się mało słodki dodać łyżkę cukru pudru.
wykończenie:
- Na paterze ułożyć jeden blat ciasta czekoladowego, posmarować go powidłami, a następnie wyłożyć mniej więcej ⅓ kremu.
- Przykryć krem drugim blatem ciasta.
- Nałożyć ⅓ kremu, a na niego wyłożyć przestudzone śliwki.
- Położyć trzeci blat, posmarować go powidłami oraz resztą kremu.
- Przykryć tort ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.
- Wierzch posmarować powidłami.
- Boki torcika wyrównać długim nożem lub packą zbierając nadmiar kremu.
- Schłodzić ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.
- Przygotować polewę – w rondelku pogrzać kremówkę, do gorącej dodać połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Gotową polewę przestudzić.
- Polać nią wierzch tortu, a całość udekorować ciasteczkami.