Piernik drożdżowy

Chociaż skład może trochę zdziwić zaręczam,że efekt po prostu powala. Ciasto jest  mięciuteńkie i pulchne jak biszkopt a jednocześnie pachnące i aromatyczne jak dobry piernik. Możemy przełożyć go masą z kaszy manny lub budyniową lub domowymi powidłami śliwkowymi, a może i masą i powidłami? We wszystkich wariantach wyjdzie pysznie. Przepis zaczerpnęłam z gazetki kulinarnej „Ciasta domowe” zmieniając nieco proporcje.
P1080533Skład:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka płynnego miodu ( dałam pół na pół ze sztucznym)
  • 7 jaj
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 20 g drożdży
  • 20 g przyprawy do piernika

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z pozostałym cukrem na białą puszystą masę.Dodać rozpuszczone w cukrze drożdże. Nie przerywając miksowania dodawać cienkim strumyczkiem miód i olej. Następnie dodać przesianą mąkę, sodkę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną lśniącą masę. Delikatnie wymieszać szpatułką z ciastem piernikowym. Formę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia , przelać do niej ciasto i piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem-powinien być suchy.

Wystudzone ciasto przekroić dwa razy. Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowymi* oraz połową masy .Przykryć drugim blatem i również posmarować go powidłami oraz resztą masy. Przykryć trzecim blatem. Polać polewą i dowolnie udekorować.

Krem z kaszy manny:

  • 650 ml mleka
  • 7 łyżek kaszy manny (błyskawicznej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 paczka masła (może być „Kasia”)

W 1/2 szklanki mleka rozmieszać mannę. Resztę zagotować z cukrami.Do gotującego się mleka wlać mannę i energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstej masy.Odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej manny i miksować do uzyskania pulchnego kremu.

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Składniki polewy umieścić w małym garnuszku  i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Wylać na przełożone kremem ciasto.

P1080524

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.