Dziś proste i szybkie ciasto gruszkowe z korzenną nutą i polewa czekoladową .
Tym razem nie używamy miksera , wystarczy garnek, łyżka i rózga kuchenna.
Dodatek imbiru i cynamonu sprawia,że w czasie pieczenia mamy cudowny zapach w kuchni i….zaczynamy myśleć o świętach. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, miękkie.
Jednym słowem świetne na jesienny podwieczorek
Składniki:
- 4 – 5 gruszek
- 100 g masła
- 80 g brązowego cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g golden syropu (lub sztucznego miodu)
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.
- Formę o średnicy 23 cm (lub kwadratową 24×24) wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
- Na spodzie formy poukładać gruszki.
- W garnku umieścić masło, cukier, golden syrup( lub sztuczny miód), kakao, śmietanę kremówkę. Wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Odstawić do wystudzenia.
- Do wystudzonej mieszanki wbić jajka i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
- Bezpośrednio do garnka przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy.
- Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przelać na gruszki wyłożone na dnie, wyrównać.
- Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Ciasto przełożyć na paterę dnem do góry, usunąć papier do pieczenia.
- Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 75 g czekolady gorzkiej
- W garnuszku podgrzać mocno śmietanę kremówkę,
- Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty.
- Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.