Roladki krucho-drożdżowe rozpoczynają serię roladek na blogu.
W kolejce czekają już następne-dla zwolenników wytrawnych smaków
Te dzisiejsze są słodkie i to bardzo, przy tym całkiem proste do wykonania.
Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu a smak zadowoli niejedno wybredne podniebienie.
Polecam. Przepis docenicie szczególnie wtedy, gdy nagle zapowiedzą się goście, a w domu jak na złość nie będzie nic słodkiego.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg mąki
- 2 jaja
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 20 dkg mocno schłodzonego masła
- 2 dkg drożdży
- 1/2 szklanka cukru (w oryginale była 1 szklanka)
- 1/2 szklanki maku
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mąkę przesiać do miski .
- Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do mąki
- Żółtka rozetrzeć z drożdżami , śmietaną i 1 łyżką cukru
- Masło, mąkę i żółtka z drożdżami połączyć i szybko zagnieść ciasto.
- Owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.
- Białka ubić na bardzo sztywną pianę
- Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca.
- Ciasto rozwałkować tak, aby stworzyło spory prostokąt.
- Na całej powierzchni ciasta rozsmarować pianę z białek.
- Posypać suchym makiem i orzechami włoskimi.
- Zawinąć tak jak roladę i pokroić w kromeczki
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.( zostawiając niewielkie odstępy,gdyż ciastka trochę urosną)
- Piec w temperaturze 200 stopni około 20 min.