Bardzo dobre, wilgotne, aromatyczne ciasto.Delikatne jak biszkopt, a przy tym mega kakaowe . Wystarczy kilka chwil i raj dla czekoladożerców gotowy
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 280 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 szklanka* coca-coli (pepsi)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki ( czubate) kakao
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 140 ml śmietany kwaśnej 18% o temp. pokojowej
WYKONANIE
- Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem.
- Masło razem z coca-colą i cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia.
- Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Jajka miksujemy razem ze śmietaną i dodajemy do masy kakaowej.
- Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia.
- Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170º C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
- Oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą**
.
* 1 szklanka to u mnie zawsze 250 ml.
** Polewa
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia