Ciasto czekoladowe z coca-colą

Bardzo dobre, wilgotne, aromatyczne ciasto.Delikatne jak biszkopt, a przy tym mega kakaowe . Wystarczy kilka chwil i raj dla czekoladożerców gotowy

Ciasto czekoladowe z coca-colą

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 szklanka* coca-coli (pepsi)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki ( czubate) kakao
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 140 ml śmietany kwaśnej 18% o temp. pokojowej

Ciasto czekoladowe z coca-colą

WYKONANIE

  1. Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  2. Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem.
  3. Masło razem z coca-colą i cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
  4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia.
  5. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  6. Jajka miksujemy razem ze śmietaną i dodajemy do masy kakaowej.
  7. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia.
  8. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170º C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
  10. Oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą**
    .

Ciasto czekoladowe z coca-colą

* 1 szklanka to u mnie zawsze 250 ml.

** Polewa

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *