Ciasto kapitańskie

Zapraszam na mocno kremowe, pyszne ciasto z dużą ilością alkoholu. Czekolada, kakao, kawa, biszkopty, bita śmietana i ajerkoniak-połączenie tych smaków zadowoli nawet wybredne podniebienie.

Ciasto kapitańskie

Składniki na ciasto kakaowe: (forma 24×35)

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej (150g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać końcówkami  do ubijania piany  na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany, nawet  do potrojenia objętości. Potrwa to ok. 10min.
  2. Wodę i olej połączyć w kubku (mają mieć temperaturę pokojową)
  3. Do masy jajecznej wlewać strużką wodę z olejem, dalej ubijając.
  4. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.
  5. Masę przelać do wyłożonej papierem formy  i wyrównać szpatułką.
  6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem adwokatowi

  • 700 ml mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka, z dużych jajek
  • 200 g masła
  • 150 ml advocatu

 

  1. W  garnuszku zagotować 350 ml mleka i 100 g cukru.
  2. Żółtka i  cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubić do białości trzepaczkami do białek.
  3. Dodać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną , resztę (350 ml) mleka i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej mieszanki.
  4. Wlać do wrzącego mleka i zagotować, dobrze mieszając, do połączenia, by nie zrobiły się grudki.
  5. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  6. Zdjąć z palnika.
  7. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu,
  8. Odstawić do wystudzenia.
  9. Masło utrzeć mikserem z resztą (50 g) cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej.
  10. Dodawać wystudzoną masę budyniową, w trzech turach, cały czas miksując, do połączenia.
  11. Dodać advocat  i wymieszać lub krótko zmiksować.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy,
  • 140 g okrągłych biszkoptów

Krem śmietankowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao, do oprószenia
  • 125g mascarpone

Ułożenie ciasta:

  1. Biszkopt umieścić w formie i nasączyć 3 łyżkami kawy.
  2. Wyłożyć 2/3 kremu advocatowego.
  3. W reszcie kawy moczyć biszkopty i układać w równych rzędach na kremie.
  4. Przykryć resztą kremu advocatowego.
  5. Wykonać krem śmietankowy, w tym celu:
  • śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone ubić z cukrem do sztywności i wyłożyć równo na ciasto.
  • Schłodzić przez noc w lodówce.
  • Przed podaniem oprószyć kakao.

Przechowywać w lodówce.

Ciasto kapitańskie

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *