Krajanka kokosowa na maślance

Wśród moich przepisów sporo ma charakter ekspresowych .
Często bywa tak, że mamy ochotę na coś słodkiego, a na spędzenie popołudnia w kuchni …..niekoniecznie.
Zachęcam wtedy do wypróbowania mojego maślankowca.
Ciasto to może trochę szumnie powiedziane. Dużo lepiej zabrzmi tutaj określenie -krajanka.
Jest mięciutka, pulchna, pachnąca kokosem, mocno słodka.
W sam raz do kawy.
Niby nic specjalnego, a jednak. Zobaczcie sami 🙂
Krajanka kokosowa na maślance

 Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml maślanki

Do posypania:

  • 100g kokosu lub płatków migdałowych

Do polania :

  • 200g słodkiej, śmietanki

Sposób przygotowania

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach  na puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać część mąki, część maślanki , resztę mąki i resztę maślanki mieszając już tylko tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do dużej formy prostokątnej (około 42x 32cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  • Posypać równomiernie kokosem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C . Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową.
  • Sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia.
  • Po upieczeniu  od razu polać równomiernie śmietaną.(tak jak ponczem nasączamy biszkopt)
  •  Pozostawić do ostygnięcia.

Krajanka kokosowa na maślance

Ciasto maślankowo- kokosowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.