W taki brzydki, jesienny dzień jak dziś nic tak nie poprawi humoru jak wspaniały, słoneczny chlebek dyniowy Chlebek jest bardzo smaczny i puszysty o neutralnym smaku. Smakuje z serem, powidłami ale również z wędliną.
Zaczyn:
- 125 ml ciepłej ale nie gorącej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 400 g mąki chlebowej typ 650
- 180 g puree z dyni
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
- 4 łyżki oleju
- 3-4 łyżki pestek dyni obranych
- Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt.
- Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot
- Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
- Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę
- Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je.
- Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią .
- Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30min.
- W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190ºC
- Kiedy chlebek wyrośnie wstawiamy go do piekarnika.
- Chleb pieczemy w temperaturze 190ºC, grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 45 minut,