Dziś przepis na bułeczki ziołowe. Są pyszne, puszyste, aromatyczne, pachnące ziołami. Doskonałe również bez żadnych dodatków-wówczas ich neutralny smak pozwala na łączenie nie tylko z dodatkami słonymi, ale również ze słodkimi. Polecam gorąco, naprawdę warte wypróbowania.
Składniki :
- 500 g mąki pszennej
- 15-20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego lub świeżego posiekanego drobnego szczypiorku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- do posmarowania – 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Zrobić najpierw rozczyn (drożdże wymieszać z cukrem, małą ilością mąki i odrobiną letniego mleka). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Bułeczki podczas pieczenia powinny się połączyć. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut .Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka.Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 30 minut do rumianego koloru. Studzić na kratce.