Paluchy chlebowe zrobione są z ciasta jak na pizze, stąd też ich wykonanie jest bardzo proste. Paluchy na zewnątrz są chrupiące, natomiast wewnątrz- mięciutkie. Doskonale smakują z przeróżnymi sosami, jako dodatek do zupy krem i sałatek. Idealnie sprawdzają się na imprezach. Najsmaczniejsze są pierwszego dnia, a najlepiej jeść je zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Stąd nie polecam robić na zapas. Paluchy z czasem zaczynają mieć mniej chrupiącą skórkę i nie są już tak smaczne.
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody ( +1/2 szklanki, gdyby ciasto okazało się zbyt zbite)
- 1 1/4 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki oleju/ masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Wykonanie:
- Ciepłą wodą zalewamy suche drożdże i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól oraz olej.
- Wyrabiamy ciasto, aż zacznie być jednolite i gładkie.
- Ciasto wkładamy do dużej miski, owijamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
- Napuszone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
- Za pomocą noża lub radełka wykrawamy pasy o szer. 2 cm, następnie przekrawamy pasy na pół.
- Kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Owijamy folia i zostawiamy na pół godz. do napuszenia.
- Przed pieczeniem smarujemy olejem z przeciśniętym czosnkiem i oprószamy lekko solą.
- Pieczemy w temp. 230º C przez ok.10-15 min do lekkiego zarumienienia wierzchu.