Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bułeczki z suszonymi pomidoramiDziś pomysł na wykorzystanie resztki pomidorów suszonych zalegających w lodówce. Wystarczy pół słoika aby stworzyć coś pysznego na kolację. Przepis znalazłam u dariidb  Został on jednak dość poważnie przeze mnie zmieniony

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Skład:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży  lub 9 g drożdży świeżych
  • 1/2 słoika pomidorów suszonych
  • 350 ml wody
  • 2-3 łyżki oliwy  z pomidorami
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania bułeczek

Składniki na bułki wyrobić mikserem- ciasto jest klejące ale najlepiej nie dodawać więcej mąki .Następnie dodać pokrojone drobno pomidory-dokładnie wymieszać.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić aby podwoiło swoją objętość, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- potrwa to 1-2 godziny w zależności od temperatury otoczenia.

Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką.
Przykryć, odłożyć do powtórnego wyrośnięcia  na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.
Studzić na kratce.

Bułeczki z suszonymi pomidorami

 

 

Komentarze do przepisu: “Bułeczki z suszonymi pomidorami

  1. Marcin

    Tego szukałem:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *