Dziś pomysł na wykorzystanie resztki pomidorów suszonych zalegających w lodówce. Wystarczy pół słoika aby stworzyć coś pysznego na kolację. Przepis znalazłam u dariidb Został on jednak dość poważnie przeze mnie zmieniony
Skład:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 9 g drożdży świeżych
- 1/2 słoika pomidorów suszonych
- 350 ml wody
- 2-3 łyżki oliwy z pomidorami
- 1 łyżeczka soli
- mleko do posmarowania bułeczek
Składniki na bułki wyrobić mikserem- ciasto jest klejące ale najlepiej nie dodawać więcej mąki .Następnie dodać pokrojone drobno pomidory-dokładnie wymieszać.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić aby podwoiło swoją objętość, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- potrwa to 1-2 godziny w zależności od temperatury otoczenia.
Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką.
Przykryć, odłożyć do powtórnego wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut.
Studzić na kratce.
Tego szukałem:)