Puszyste,lekkie,pachnące masłem i miodem. Polecam na śniadanie do twarożku lub domowych konfitur.
Składniki na 10 sporych bułek
- 450 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 240 ml mleka
- 50 g płynnego miodu (jeśli wolimy słodsze można dać 80 g, miód ma być płynny)
- 1 duże jajko
- 60 g masła, roztopionego
- pół łyżeczki soli
Wykonanie
- Składniki umieścić w misie miksera i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (potrwa to około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, uformować 10 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie, tak aby podczas pieczenia się połączyły.
- Posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
- Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
- Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około – 20-25 min.
Kruszonka*
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka masła orzechowego ( można pominąć)
- 60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić palcami. W razie konieczności, jeśli kruszonka będzie się wydawała zbyt sucha, dodać odrobinę więcej masła.
* jeżeli kruszonki będzie za dużo można przesypać do pudełeczka i zamrozić do czasu kolejnego wypieku.