Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 jajka
- 130ml oleju
- 350ml maślanki
- 180g cukru
- 100g konfitury wiśniowej (najlepiej same wiśnie z konfitury)
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 400ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 50g wiórków kokosowych
Lukier:
- 200g cukru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Masa budyniowa:
- Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i postawić na ogniu, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i łyżeczkę mąki pszennej.
- Tak rozmieszany budyń dodać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę.
- Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe , wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.
- Do drugiej miski dodać jajka, olej, cukier i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać maślankę i wymieszać do połączenia składników.
- Następnie do suchych składników dodać mokre i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Formę z kominkiem o średnicy 26cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Do blaszki przełożyć połowę ciasta. Następnie ułożyć warstwę budyniu i poukładać wiśnie z konfitury wiśniowej
- Na wierzch przełożyć pozostałe ciasto i wyrównać.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 190ºC – 50-55 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do miski wsypać cukier puder, dodać 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody, utrzeć mikserem na gładko. Gotowym lukrem udekorować babkę .