Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 130ml oleju
  • 350ml maślanki
  • 180g cukru
  • 100g konfitury wiśniowej (najlepiej same wiśnie z konfitury)

Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50g wiórków kokosowych

Lukier:

  • 200g cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Masa budyniowa:

  1. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i postawić na ogniu, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i łyżeczkę mąki pszennej.
  2. Tak rozmieszany budyń dodać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę.
  3. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe , wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:

  1.  Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.
  2. Do drugiej miski dodać jajka, olej, cukier i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać maślankę i wymieszać do połączenia składników.
  3. Następnie do suchych składników dodać mokre i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników.
  4. Formę z kominkiem o średnicy 26cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Do blaszki przełożyć połowę ciasta. Następnie ułożyć warstwę budyniu i poukładać wiśnie z konfitury wiśniowej
  5. Na wierzch przełożyć pozostałe ciasto i wyrównać.
  6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec w temperaturze 190ºC – 50-55 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Babka z nadzieniem budyniowym i wiśniami

Lukier:
Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do miski wsypać cukier puder, dodać 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody, utrzeć mikserem na gładko. Gotowym lukrem udekorować babkę .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *