Babka cytrynowa, to kolejna propozycja na wielkanocny wypiek. Wychodzi puszysta, delikatna i aromatyczna. Jak każda babka z wykorzystaniem oleju nie wymaga dużo pracy i zawsze się udaje.
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka maki pszennej (150g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 1/2 cytryny ( lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Wykonanie:
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- W trakcie ubijania dodawać małymi porcjami cukier.
- Gdy piana będzie sztywna, a cukier nie będzie wyczuwalny dodać żółtka i nadal ubijać.
- Następnie cienkim strumieniem wlewać olej, ubijając na niskich obrotach miksera
- Mąki przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać szpatułką( do połączenia składników)
- Na koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę lub aromat
- Formę natłuścić i obsypać bułką tartą.
- Ciasto przelać do formy
- Piec ok, 40 min w temp. 180ºC ( do suchego patyczka)
- Pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na paterę.
- Posypać cukrem pudrem.