Babka cytrynowa na oleju

Babka cytrynowa, to kolejna propozycja na wielkanocny wypiek. Wychodzi puszysta, delikatna i aromatyczna. Jak każda babka z wykorzystaniem oleju nie wymaga dużo pracy i zawsze się udaje.

Babka cytrynowa

 

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka maki pszennej (150g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1/2 cytryny ( lub kilka kropli aromatu cytrynowego

Babka cytrynowa

 

Wykonanie:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli.
  2. W trakcie ubijania dodawać małymi porcjami cukier.
  3. Gdy piana będzie sztywna, a cukier nie będzie wyczuwalny dodać żółtka i nadal ubijać.
  4. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej, ubijając na niskich obrotach miksera
  5. Mąki przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać szpatułką( do połączenia składników)
  7. Na koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę lub aromat
  8. Formę natłuścić i obsypać bułką tartą.
  9. Ciasto przelać do formy
  10. Piec ok, 40 min w temp. 180ºC ( do suchego patyczka)
  11. Pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na paterę.
  12. Posypać cukrem pudrem.

Babka cytrynowa Babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *