składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka,
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 12 g drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
wykonanie:
- W misce dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, jedną łyżką cukru oraz dwoma łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia.
- Do podrośniętych drożdży dodajemy żółtka, jajka, ekstrakt waniliowy oraz pozostały cukier i mieszamy.
- Następnie dodajemy połowę mąki, sól i zagniatamy ciasto.
- Cały czas zagniatając dodajemy stopniowo miękkie masło na przemian z pozostałą mąką.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
(Jeżeli używamy robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego lub thermomiksa wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie i wyrabiać do momentu,aż ciasto będzie odchodzić od miski (ok. 4 minuty )
składniki na nadzienie:
50 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobną kostkę
50 g cukru brązowego
30 g miękkiego masła
15 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie -ja nie dawałam)
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy. Formujemy prostokąt (ok. 30×40 cm) i rozkładamy równomiernie przygotowane wcześniej nadzienie. Zwijamy wałek i umieszczamy go w natłuszczonej i oprószone mąką foremce na babkę.( u mnie z kominkiem, średnica góry 22cm). Sklejamy końce i całość lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośniętą pieczemy w 180ºC przez ok 40 – 45 min., lub do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wyciągamy z pieca i pozostawiamy w foremce przez ok. 10 min. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem lub lukrem.
Smacznego