Babka drożdżowa z nadzieniem czekoladowym.

Babka drożdżowa z nadzieniem czekoladowym.

składniki na ciasto:

  • 350 g mąki  pszennej
  • 100 ml letniego mleka,
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli

wykonanie:

  1. W misce dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, jedną łyżką cukru oraz dwoma łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia.
  2. Do podrośniętych drożdży dodajemy żółtka, jajka, ekstrakt waniliowy oraz pozostały cukier i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy połowę mąki, sól i zagniatamy ciasto.
  4. Cały czas zagniatając dodajemy stopniowo  miękkie masło na przemian z pozostałą mąką.
  5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

(Jeżeli używamy robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego lub thermomiksa wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie i wyrabiać do momentu,aż ciasto będzie odchodzić od miski (ok. 4 minuty )

składniki na nadzienie:
50 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobną kostkę
50 g cukru brązowego
30 g miękkiego masła
15 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie -ja nie dawałam)

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Babka drożdżowa z nadzieniem czekoladowym.

Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy. Formujemy prostokąt (ok. 30×40 cm) i rozkładamy równomiernie przygotowane wcześniej nadzienie. Zwijamy wałek i umieszczamy go w natłuszczonej i oprószone mąką foremce na babkę.( u mnie z kominkiem, średnica góry 22cm). Sklejamy końce i całość lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośniętą pieczemy w 180ºC przez ok 40 – 45 min., lub do  „suchego patyczka”. Po upieczeniu wyciągamy z pieca i pozostawiamy w foremce przez ok. 10 min. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem lub lukrem.

Babka drożdżowa z nadzieniem czekoladowym.

Babka drożdżowa z nadzieniem czekoladowym.

Babka drożdżowa z nadzieniem czekoladowym.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *