Pasztet z jajek i pora.

Smaczny pasztet z jajek i pora  doprawiony chrzanem doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a ponieważ w te święta króluje jajko, więc jak najbardziej polecam 

Pasztet z jajek i pora.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 opakowanie serka chrzanowego (np. Almette)
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Pasztet z jajek i pora.

Pasztet z jajek i pora.

Pasztet z jajek i pora.

Wykonanie:

  1. Pora kroimy w cienkie półtalarki i smażymy na maśle do miękkości, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Ugotowane jajka kroimy w kostkę.
  3. Surowe jajka łączymy z serkiem oraz chrzanem i mieszamy  do czasu powstania jednolitej masy.
  4. Dodajemy pora.
  5. Kiedy składniki się połączą dodajemy pokrojone jajka, kaszę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Foremkę aluminiową o wymiarach 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem.
  7. Przelewamy do niej masę jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  8. Pieczemy około 50 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika pasztet odstawiamy do całkowitego wystudzenia, zanim wyjmiemy go z formy -najlepiej  wstawić go na całą noc do lodówki.

Pasztet z jajek i pora.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.