Smaczny pasztet z jajek i pora doprawiony chrzanem doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a ponieważ w te święta króluje jajko, więc jak najbardziej polecam
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 por (biała część)
- 1/2 opakowanie serka chrzanowego (np. Almette)
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kaszy manny
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pora kroimy w cienkie półtalarki i smażymy na maśle do miękkości, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Ugotowane jajka kroimy w kostkę.
- Surowe jajka łączymy z serkiem oraz chrzanem i mieszamy do czasu powstania jednolitej masy.
- Dodajemy pora.
- Kiedy składniki się połączą dodajemy pokrojone jajka, kaszę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Foremkę aluminiową o wymiarach 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem.
- Przelewamy do niej masę jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Pieczemy około 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pasztet odstawiamy do całkowitego wystudzenia, zanim wyjmiemy go z formy -najlepiej wstawić go na całą noc do lodówki.
Smacznego 🙂