Babka cytrynowa…….w sam raz do popołudniowej kawki. Lekka, puszysta, aromatyczna….cudowna.
Ponadto bardzo szybka w wykonaniu. Godnie przywitała nadejście wiosny!
Skład:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1-2 cytryny
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć ręcznikiem . Następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Powinniśmy uzyskać 1/4 szklanki soku wymieszanego z otartą skórką ( w związku z tym używamy jedną lub dwie cytryny w zależności od ich soczystości).
Do soku dolewać 1/4 szklanki oleju i wymieszać.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miseczki.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Następnie dodawać naprzemiennie żółtka, mieszaninę mączną oraz olej z sokiem.
Dokładnie wymieszać (na najniższym biegu miksera).
Wylać do keksówki lub formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem)
Babeczka przepyszna, rodzince bardzo smakowała:). Ja akurat wykorzystałam 2 cytryny, dało to intensywny smak cytrynowy (uwielbiam ten smak 🙂 ). Nawet moja Mama uznała ten wypiek za bardzo dobry, a w nawiasie wspomnę, że jest bardzo wymagającym cukiernikiem :). Babka na pewno znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. Polecam:)