Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 2 jajka
- 120ml mleka
- 120ml maślanki
- 100ml oleju
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W jednej misce umieścić składniki suche (mąka, cukier, przyprawa, kakao, proszek do pieczenia) i wymieszać przy pomocy trzepaczki kuchennej
W drugiej misce umieścić składniki mokre (olej, maślanka, mleko, jajka) i krótko zmiksować.
Połączyć składniki mokre i suche, krótko wymieszać i napełnić papilotki
- 500ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%)
- 150g białej czekolady
- 8g żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody
- Dodatkowo 100ml schłodzonej śmietanki 30-36%
- Dodatkowo: 150g konfitury wiśniowej
Wykonanie:
- Śmietankę (500ml) mocno podgrzać (nie doprowadzać jednak do zagotowania) odstawić z ognia i dodać posiekaną białą czekoladę.
- Po chwili wymieszać na jednolity krem, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
- Naczynie przykryć folią spożywcza „w kontakcie”, czyli tak, żeby folia dotykała powierzchni śmietanki- zapobiegnie to powstaniu kożucha w czasie stygnięcia.
- Odstawić masę do lodówki najlepiej na całą noc.
- Schłodzoną masę w postaci galarety przełożyć do misy miksera planetarnego i ubijać trzepaczką do piany do uzyskania puszystego kremu
- W trakcie ubijania dodać 100ml śmietanki kremówki.
- Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z wybrana tylką
- W babeczkach zrobić wgłębienie (np. łyżeczką)
- Wgłębienia napełnić konfiturą wiśniową
- Udekorować babeczki przygotowanym kremem