Wśród moich przepisów sporo ma charakter ekspresowych .
Często bywa tak, że mamy ochotę na coś słodkiego, a na spędzenie popołudnia w kuchni …..niekoniecznie.
Zachęcam wtedy do wypróbowania mojego maślankowca.
Ciasto to może trochę szumnie powiedziane. Dużo lepiej zabrzmi tutaj określenie -krajanka.
Jest mięciutka, pulchna, pachnąca kokosem, mocno słodka.
W sam raz do kawy.
Niby nic specjalnego, a jednak. Zobaczcie sami 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 250g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 450g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml maślanki
Do posypania:
- 100g kokosu lub płatków migdałowych
Do polania :
- 200g słodkiej, śmietanki
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać część mąki, część maślanki , resztę mąki i resztę maślanki mieszając już tylko tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do dużej formy prostokątnej (około 42x 32cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
- Posypać równomiernie kokosem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C . Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową.
- Sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia.
- Po upieczeniu od razu polać równomiernie śmietaną.(tak jak ponczem nasączamy biszkopt)
- Pozostawić do ostygnięcia.