Lubimy pasztety lecz te ze sklepu są bardzo tłuste i tak naprawdę nigdy nie wiadomo co w sobie zawierają. Gdy więc przyjdzie nam ochota na to pyszne smarowidełko, a czasu nie mam zbyt wiele, robię ten pasztecik drobiowy. Jest szybki i pyszny, a poza tym pozwala na wiele urozmaiceń, przez co tak naprawdę trudno, żeby się znudził. Można nim smarować kanapki, ale nadaje się również do krojenia w zgrabne plasterki. Jego dodatkową zaletą jest to,że wykonamy go bez użycia maszynki do mięsa-wystarczy malakser.
skład:
- 60 dkg piersi kurczaka
- 5 dag boczku wędzonego parzonego (można pominąć)
- 2 wątróbki drobiowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa kajzerka (namoczyć w mleku)
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatałowa, przyprawa do gyrosa
wykonanie:
- Piersi oraz boczek pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażać aż lekko zbrązowieje. Dodać na patelnię cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Dodać ulubione przyprawy – wymieszać.
- Dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż sie zetnie.
- Poczekać aż chwilę ostygnie.
- Przełożyć do malaksera. Dodać odcisniętą bułkę i jajka.
- Zmiksować na gładko.
- Doprawić do smaku.
- Wyłożyć do foremki o długości ok. 20 cm.
- Piec ok. 40-50 min w 170°C
Do pasztetu można dodać:
- pokrojone suszone śliwki
- suszone pomidory
- drelowane wiśnie
- owoce żurawiny
- pieczarki
Wierzch można posypać:
- majerankiem
- ostrą papryką
- ziarnami słonecznika
- ziarnami dyni
Lub co nam podpowie wyobraźnia 🙂 🙂