Proponuję dziś do wypróbowania chleb razowy- pyszny, bardzo prosty w wykonaniu i na dodatek zdrowy 🙂 , bo przecież duża część mąki pszennej zastąpiona została razową. Jest lżejszy od szybkiego razowca i znacznie od niego delikatniejszy przez dodatek mąki pszennej. Tak więc zawiera i coś dla zdrowia i coś dla podniebienia. Polecam zwolennikom ciemnego pieczywa
Składniki:
- 450 g mąki pszennej razowej
- 220 g mąki pszennej
- 450 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (lub melasy)
- 10 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki suchych)
- 25 g masła (rozpuścić)
Wykonanie:
W misie robota kuchennego umieścić mąkę pszenną, razową, sól, cukier, drożdże – wymieszać. Dodać wodę, płynne masło i używając końcówek do ciasta drożdżowego wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto (gdyby było bardzo klejące podsypać nieco mąką). Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie małe foremki o wymiarach 24x11cm wysmarować olejem. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30/40 minut).
Przed pieczeniem można posmarować jajkiem lub mlekiem.
Piec przez 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 – 20 minut.
Studzić na kratce.
Przepis Anne Sheasby z „The big book of bread”