Lekkie i puszyste ciasto pełne owoców. Doskonała baza do takich dodatków jakie akurat mamy lub najbardziej lubimy. Mogą być jagody, maliny, truskawki, wiśnie…Za każdym razem wychodzi pysznie
Składniki:
- 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 100g roztopionego masła
- 100g oleju (kokosowy, rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron)
- 5 średnich jajek
- 150 g cukru (około 3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sodki
- 800 g jagód (lub innych owoców)
- aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180ºC.
- Jajka z cukrem umieść w misie miksera i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania puszystego, jasnego kremu (ok. 7 minut)
- Masło rozpuść i połącz z olejem (jeżeli używasz olej kokosowy, również go rozpuść)
- Do ubijanego na wysokich obrotach puchu jajecznego dolej cienką stróżką olej wymieszany z masłem oraz kilka kropli aromatu.
- W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek i sodkę.
- Przygotowaną mieszankę przesiej do miski z jajek z cukrem i powoli, ale dokładnie wymieszaj szpatułką lub drewniana łyżką.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy o wymiarach 24×24 (może to być również tortownica o średnicy 24-25cm)
- Jagody umyj i rozsyp na cieście. (nie potrzeba ich wciskać)
- Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok.50min.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 10 minut
- Możesz posypać ciasto cukrem pudrem.