Babeczki piernikowe

 

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 120ml mleka
  • 120ml maślanki
  • 100ml oleju
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W jednej misce umieścić składniki suche (mąka, cukier, przyprawa, kakao, proszek do pieczenia) i wymieszać przy pomocy trzepaczki kuchennej

W drugiej misce umieścić składniki mokre (olej, maślanka, mleko, jajka) i krótko zmiksować.

Połączyć składniki mokre i suche, krótko wymieszać i napełnić papilotki

Krem:

  • 500ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%)
  • 150g białej czekolady
  • 8g żelatyny namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody
  • Dodatkowo 100ml schłodzonej śmietanki 30-36%
  • Dodatkowo: 150g konfitury wiśniowej

Wykonanie:

  1. Śmietankę (500ml) mocno podgrzać (nie doprowadzać jednak do zagotowania) odstawić z ognia i dodać posiekaną białą czekoladę.
  2. Po chwili wymieszać na jednolity krem, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
  3. Naczynie przykryć folią spożywcza „w kontakcie”, czyli tak, żeby folia dotykała powierzchni śmietanki- zapobiegnie to powstaniu kożucha w czasie stygnięcia.
  4. Odstawić masę do lodówki najlepiej na całą noc.
  5. Schłodzoną masę w postaci galarety przełożyć do misy miksera planetarnego i ubijać trzepaczką do piany do uzyskania puszystego kremu
  6. W trakcie ubijania dodać 100ml śmietanki kremówki.
  7. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z wybrana tylką
  8. W babeczkach zrobić wgłębienie (np. łyżeczką)
  9. Wgłębienia napełnić konfiturą wiśniową
  10. Udekorować babeczki przygotowanym kremem

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *