Pierniczki 2

Pyszne, aromatyczne, nie wymagają czasu na to, żeby skruszeć. Polecam zwolennikom miękkich pierniczków

     

Składniki:

  • 500g mąki pszennej – ok 3 szklanki
  • 150g masła
  • 150g cukru pudru – ok pół szklanki
  • pół szklanki płynnego miodu
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (18 % )
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao
  • łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; po pół łyżeczki goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry lub 2 łyżki przyprawy do piernika

Wykonanie

  1. Przyprawy umieścić w thermomiksie lub w młynku do kawy, zmielić na pył (jeśli używamy gotowej mieszanki ten krok pomijamy.
  2. W rondelku umieścić masło, miód, kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne.
  3. Całość podgrzewać kilka minut do całkowitego roztopienia się masła.
  4. Sodkę wymieszać ze śmietaną.
  5. W większej misce przygotować mąkę.
  6. Do mąki dodać żółtka,śmietanę z sodką, cukier puder oraz letnią mieszankę korzenną.
  7. Wszystko starannie wymieszać łyżką (będzie klejące), przykryć folią i odstawić do lodówki na min.10 godzin.
  8. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je dokładnie wyrobić na oprószonej mąką stolnicy i podzielić na kilka części.
  9. Każdą część rozwałkować na grubość ok 5-6mm i wycinać dowolne kształty pierniczków.
  10. Piec 12-15 min w temperaturze 170ºC
  11. Studzić na kratce.

.

.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *