Rogaliki z czekoladą i bananową nutą

Rogaliki są przepyszne, miękkie i puszyste, z delikatnym bananowym posmakiem.  Najlepsze jeszcze ciepłe

Rogaliki z czekoladą i bananową nutą

Składniki:

Ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 150 g puree z bananów (jeden duży banan lub dwa małe) *
  • 2 jajka
  • 120 ml letniego mleka
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • czekolada (można też użyć nutellę lub twardą marmoladę)

Do smarowania:

  • jajko+ mleko lub tylko mleko
  • wiórki kokosowe (do posypania)

Wykonanie

  1. Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać
    i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn.
  2. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree z bananów, sól, zaczyn drożdżowy i zacząć miksowanie.
  3. Kiedy ciasto się połączy wlać letnie rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać dodatkowe 50 g mąki.
  5. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
  7. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, każde podzielić na 8 trójkątów. (lub na 6, jeśli chcemy większe rogaliki)
  8. Na każdy trójkąt nałożyć po kostce czekolady i zwijać rogaliki.
  9. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem (lub samym mlekiem), posypać wiórkami i ponownie odłożyć na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. Piec w 180 ºC około 17-19 minut.
  11. Studzić na kratce.

*Banan użyty do ciasta powinien być przejrzały.

Rogaliki z czekoladą i bananową nutą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *