Święta, święta i…po świętach a w lodówce pełno wędliny, na którą nikt już nie ma ochoty. W takiej sytuacji jak co roku przychodzi mi z pomocą przepis znaleziony wiele lat temu na stronie „Wielkie Żarcie”.
Bombery to coś jakby pizza z tym, że dodatki nie znajdują się na wierzchu lecz wewnątrz ciasta drożdżowego. Smak jest niesamowity. To najlepszy sposób na „utylizację” nadmiaru wędliny jaki udało mi się do tej pory poznać.
Koniecznie spróbujcie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 10g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie:
- 200 g pieczarek
- 400 g szynki
- 3 cebule
- 1 łyżka oliwy
- ulubione przyprawy jak: sól, pieprz, oregano, bazylia
czosnek granulowany, papryka w proszkuSos:* - 5 sztuk świeżych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- cebula
Ponadto ok.200g żółtego sera (startego na grubych oczkach)
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozetrzeć z cukrem ,dodać łyżkę mąki i łyżkę mleka.Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, mleko, sól oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto- przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, krótko zagnieść i podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, posmarować sosem, wyłożyć nadzienie, posypać startym serem i zlepić najpierw coś na kształt wielkiego pieroga, a potem podwinąć wystające części pod spód tworząc zgrabny pakiecik. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 minut ( 200-220 stopni C)
Wykonanie nadzienia:
Pieczarki obrać i pokroić w dość duża kostkę. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Wędlinę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych pieczarek. Przyprawić i dusić pod przykryciem ok.15 minut
Wykonanie sosu:
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule i czosnek.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i smażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem aż sos zgęstnieje. Ciepły przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawić. ( można też zmiksować w blenderze)
* można użyć „Pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem” firmy Podravka
i potraktować je jako sos gotowy do smarowania prosto z kartonika 🙂