W tym roku postanowiłam wypróbować nalewkę mandarynkową. Od razu mówię, że smaku nie znam. Macie ochotę zaryzykować ze mną? Skład wydaje się obiecujący, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość żeby się przekonać..
Składniki:
- 7 mandarynek
- 6 – 7 goździków
- 2 laski cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 200ml wódki
- Mandarynki szorujemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy .
- Następnie przekrawamy na połówki i wkładamy do litrowego słoika.
- Do słoika z mandarynkami wkładamy cynamon, goździki oraz anyż. Całość zasypujemy cukrem i polewamy miodem
- Wszystko zalewamy wódką.
- Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować.