Zapraszam na mocno kremowe, pyszne ciasto z dużą ilością alkoholu. Czekolada, kakao, kawa, biszkopty, bita śmietana i ajerkoniak-połączenie tych smaków zadowoli nawet wybredne podniebienie.
Składniki na ciasto kakaowe: (forma 24×35)
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki pszennej (150g)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać końcówkami do ubijania piany na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany, nawet do potrojenia objętości. Potrwa to ok. 10min.
- Wodę i olej połączyć w kubku (mają mieć temperaturę pokojową)
- Do masy jajecznej wlewać strużką wodę z olejem, dalej ubijając.
- Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.
- Masę przelać do wyłożonej papierem formy i wyrównać szpatułką.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem adwokatowi
- 700 ml mleka
- 150 g cukru pudru
- 1 mały cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka, z dużych jajek
- 200 g masła
- 150 ml advocatu
- W garnuszku zagotować 350 ml mleka i 100 g cukru.
- Żółtka i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubić do białości trzepaczkami do białek.
- Dodać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną , resztę (350 ml) mleka i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej mieszanki.
- Wlać do wrzącego mleka i zagotować, dobrze mieszając, do połączenia, by nie zrobiły się grudki.
- Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Zdjąć z palnika.
- Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu,
- Odstawić do wystudzenia.
- Masło utrzeć mikserem z resztą (50 g) cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej.
- Dodawać wystudzoną masę budyniową, w trzech turach, cały czas miksując, do połączenia.
- Dodać advocat i wymieszać lub krótko zmiksować.
Dodatkowo:
- 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy,
- 140 g okrągłych biszkoptów
Krem śmietankowy:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao, do oprószenia
- 125g mascarpone
Ułożenie ciasta:
- Biszkopt umieścić w formie i nasączyć 3 łyżkami kawy.
- Wyłożyć 2/3 kremu advocatowego.
- W reszcie kawy moczyć biszkopty i układać w równych rzędach na kremie.
- Przykryć resztą kremu advocatowego.
- Wykonać krem śmietankowy, w tym celu:
- śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone ubić z cukrem do sztywności i wyłożyć równo na ciasto.
- Schłodzić przez noc w lodówce.
- Przed podaniem oprószyć kakao.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).